Terug

Van historisch ziekenhuis naar zelfstandig Gymnasium op Zuid

Conrector Chris van den Berg: “Dit gebouw ademt historie”

24/06/2021

Knalblauwe en knalgele tegeltjes, een oude verwarmingsketel, gasmetertjes aan de muur. Een loopbrug, hoog boven in het oude ketelhuis dat binnenkort wordt verbouwd tot aula. Bijzondere details en elementen verwijzen naar de tijd dat het gebouw aan de Groene Hilledijk nog het Zuiderziekenhuis was. “Dat laten we allemaal zitten”, vertelt conrector Chris van den Berg tijdens een rondleiding door het gebouw dat in de toekomst het Zuider Gymnasium gaat huisvesten. “Superinteressant, die historie.”

Brede, lichte gangen. Grote open ruimtes. Hoge plafonds. Een functioneel gebouw waar het tegelijkertijd prettig toeven is. Vanuit die gedachte heeft architect Ad van der Steur het voormalige Zuiderziekenhuis begin vorige eeuw ontworpen. “De ideale plek voor ons gymnasium”, vindt Van den Berg. “Onze leerlingenpopulatie is heel divers en hun onderwijsbehoefte loopt erg uiteen. Een deel heeft extra ondersteuning nodig en een deel excelleert. Dat vraagt om maatwerk en daar kan het nieuwe gebouw perfect in voorzien.”

Verbouwing Zuidergymnasium
©

Onderwijsvormen van deze tijd

Zo komen er verschillende leerroutes, en aparte plekken voor kleinere groepjes leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben en voor leerlingen uit verschillende leerjaren die buiten het reguliere rooster met elkaar willen samenwerken. Van den Berg: “In ons huidige gebouw is dat lastig. Dat is toch wat traditioneler ingedeeld. Het nieuwe gebouw konden we helemaal naar onze wensen inrichten. Dat geeft straks alle ruimte voor nieuwe ideeën en onderwijsvormen die passen bij deze tijd. Zoals werkplekken die onder het zicht van de docent kunnen worden gekoppeld aan het lokaal, een eigentijds kunst- en technieklokaal en een mooie nieuwe gymzaal.”

Traditie en historie

Naast alle vernieuwing ademt het gebouw ook veel traditie en historie. “Juist dát maakt het interessant”, gaat Van den Berg verder. “Veel gezinnen op Zuid kennen het ziekenhuis nog uit de verhalen van vader, moeder, opa en oma. Het was een kruispunt van levens en gebeurtenissen.” Maar er gebeurde meer. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers het voormalig ziekenhuis in gebruik als militair ziekenhuis. “Er is in die tijd ook flink gevochten in dit stukje van Rotterdam”, weet Van den Berg. “Het Zuiderziekenhuis werd destijds door de Duitsers ingericht als militair hospitaal. Zelfs Hermann Göring, één van de meer bekende nazikopstukken, is er op bezoek geweest – zo getuigen ook de foto’s in het Stadsarchief van Rotterdam. Tijdens een bombardement werd het ziekenhuis getroffen. Net als ons huidige schoolgebouw overigens, dat er toen ook al stond. De inslagen van granaatscherven zitten nog in de muur. Als je de foto’s bekijkt, besef je hoe heftig de oorlogstijd voor beide gebouwen geweest moet zijn.”

Een eigen zelfstandig gymnasium op Zuid

De verhuizing naar het oude ziekenhuisgebouw is een langgekoesterde wens. “Het huidige gebouw is ook prachtig en stamt uit dezelfde tijd”, zegt Van den Berg. Het Zuider Gymnasium heeft een heel eigen gezicht en een eigen profiel. Een mooi eigen gebouw past daar natuurlijk perfect bij. Daarnaast sluit het helemaal aan bij de plannen van de gemeente Rotterdam voor een eigen zelfstandig gymnasium op Zuid, als serieuze tegenhanger van de twee categorale gymnasia op Noord, waar toch ook veel leerlingen uit onze omgeving iedere dag naar toe trekken.”

Nieuwe woonwijk

moet eerst geschikt worden gemaakt als school”, licht Van den Berg toe. “Het grove sloopwerk is klaar en er is gestart met de verbouwingswerkzaamheden voor de indeling van de school.” Het ontwerp voor het “nieuwe” schoolgebouw is van architect Joris Molenaar, onder meer bekend van de renovatie van het Van Nelle-gebouw. “Hij ontwierp ook de appartementen die in de toekomst achter het Zuider Gymnasium verrijzen”, gaat Van den Berg verder. Een heel stuk nieuwe woonwijk, die straks natuurlijk ook weer nieuwe leerlingen gaat opleveren.” Als alles volgens plan verloopt, betrekt het Zuider Gymnasium het nieuwe gebouw in het voorjaar van 2022. Van den Berg: “De brug overfietsen of de metro nemen naar een van de gymnasia aan de overkant is dan dus niet meer nodig.”