Terug

Een mentor, wat is dat nu eigenlijk?

17/12/2021

Een mentor, wat is dat nu eigenlijk?

Op de basisschool ben je gewend dat je elk schooljaar één of misschien twee juffen of meesters hebt. Deze juffen of meesters kennen jou goed. Ze geven je les in rekenen, Nederlands, geschiedenis, aardrijkskunde en nog veel meer. Ook zijn zij degene die in gesprek gaan met je ouders over jouw cijfers, wat er allemaal goed gaat op school, of waar je misschien wat extra hulp bij nodig hebt. En natuurlijk voeren zij het gesprek met jou en jouw ouders over het advies voor de middelbare school en welke school goed bij je past.

Vast aanspreekpunt

Op de middelbare school werkt dit net even anders. Misschien heb je al wat gehoord over mentoren en docenten op de middelbare school? In plaats van een juf of meester, krijg je op de middelbare school les van meerdere docenten. Elk vak wordt gegeven door een andere docent. Deze mensen noem je niet juf of meester, maar meneer of mevrouw. Natuurlijk begrijpen wij wel dat je ook op de middelbare school een vast aanspreekpunt nodig hebt. Een juf of meester, maar dan net even anders. Een mentor in dit geval.
Een mentor is jouw vaste aanspreekpunt op school, in ieder geval voor één lesjaar. Het kan zomaar zo zijn dat je elk jaar een nieuwe mentor krijgt. Van jouw mentor krijg je ook les, maar vaak maar in één van de vakken die je op school krijgt. Zo kan het dus zijn dat je Nederlands en mentorles krijgt van jouw mentor, of aardrijkskunde en mentorles. Naast dat jouw mentor het vaste aanspreekpunt is voor jou, maakt deze je ook wegwijs in de school door aan jouw klas te vertellen over bijvoorbeeld het rooster, de lokalen, boekenpakketten en het invullen en bijhouden van een agenda. Daarnaast geeft jouw mentor je tips over hoe je je huiswerk goed kan maken, hoe je je goed kunt voorbereiden op toetsen en leert hij / zij je hoe je een goede planning kunt maken. Niet alleen is de mentor er voor schoolse zaken, maar zij organiseren ook met jouw klas allerlei uitjes en spellen om elkaar beter te leren kennen.

Ook voor ouders

Je ouders/verzorgers vinden het natuurlijk ook fijn om in gesprek te gaan met school over hoe het met je gaat op school. Dit is vaak met jouw mentor. Jouw mentor kan niet alleen jou, maar ook je ouders tips geven over hoe je handig kunt leren en hoe je ouders jou daarbij kunnen helpen. Ook als jouw ouders/verzorgers vragen hebben voor school, is de mentor het eerste aanspreekpunt.

De mentoren van de middelbare scholen willen graag kennismaken met jou en jouw ouders. Zij kijken ernaar uit je te verwelkomen bij hun op school. De mentoren begrijpen goed dat het best spannend is om te starten op een middelbare school, maar zij zullen er alles aan doen om je snel te laten wennen en een fijne tijd op de middelbare school te geven.