Terug

Eerste lichting vmbo-leerlingen van Vrijeschool de Kaap doet eindexamen

‘Worden wie je bent’ op Vrijeschool de Kaap

01/07/2021

Emma de Jong (16) is hard aan het studeren. Op 17 mei is haar eerste examen, Nederlands. “Ik sta er heel goed voor. Gemiddeld allemaal zevens en achten, dus dat komt wel goed.” Emma is een van de eersten die eindexamen doet bij de Vrijeschool de Kaap, onderdeel van Young Business School Rotterdam op Katendrecht.

“Op de basisschool was ik altijd al aan het tekenen en knutselen en bij toneelstukken maakte ik de decors.” De keuze voor de Vrijeschool was voor Emma dus snel gemaakt. “Een paar vriendinnen van mij gingen al naar de Vrijeschool en die waren heel enthousiast. Toen ik naar de open dag ging, wist ik het ook meteen. De sfeer, de manier waarop de docenten met ons omgingen, dat sprak me allemaal erg aan. Het was heel open en relaxed. Helaas was ik uitgeloot voor mavo-tl op het Rudolf Steiner College. Dus ging ik naar de Kaap.”

Periodeschriften

Een schot in de roos. “De Vrijeschool past echt bij mij”, gaat Emma verder. “We hebben superleuke vakken zoals kleding en textiel. Maar ook ijzersmeden en sieraden maken. Oh ja, en een miniatuur kamer inrichten, dat vond ik ook echt heel leuk. Typisch voor de Vrijeschool is ook het maken van periodeschriften. Per drie of vier weken behandelen we bepaalde onderwerpen en daar houden we dan zelf schriften met allemaal tekeningen van bij. Dat is echt geweldig om te doen, dan maak je er echt een project van. Katendrecht kende ik helemaal niet, maar het is een leuke omgeving om naar school te gaan. Ik woon zelf in Rhoon dus dit is ook wat dichterbij. En tegelijkertijd is het wel echt Rotterdam, wat ik ook superleuk vind.”

Wens in vervulling

Een Vrijeschool waar je ook op vmbo basis- en kaderniveau eindexamen kunt doen. Dat was de wens van een groepje ouders. En daarbovenop gewoon meer plekken om Vrijeschool-onderwijs te volgen.
Want het Rudolf Steiner College in Kralingen-Crooswijk zat bomvol. Vier jaar geleden ging hun wens in vervulling en startte Vrijeschool de Kaap een samenwerking met de Young Business School Rotterdam op Katendrecht. “We delen het gebouw, een aantal lokalen en de docenten Spaans, Engels en Muziek”, zegt mentor en docent Nederlands Annemarijn van Wijk, die vier jaar geleden vanuit het Rudolf Steiner College meeverhuisde naar de Kaap. “De hout- en textiellokalen horen echt bij de Vrijeschool, maar kunnen uiteraard ook door de Young Business School Rotterdam worden gebruikt.”

Dingen mooi maken

Vrijeschool onderwijs is volgens Van Wijk ook iets waar je écht voor kiest. “Je moet ervan houden om dingen mooi te maken en het leuk vinden om aan projecten te werken en daar tijd en energie in te steken.” Vanuit de slogan ‘Worden wie je bent’ werken de leerlingen van Vrijeschool de Kaap – naast natuurlijk alle reguliere vakken – aan hun creatieve ontwikkeling en aan zichzelf. “Jezelf kunnen zijn, dat vinden wij heel belangrijk”, legt Van Wijk uit. “Binnen een klas kun je jezelf vormen en veilig voelen. En daardoor dus worden wie je bent. De meeste leerlingen hebben hier leerwegondersteuning. Daardoor kunnen we de klassen klein houden.”

Spaans als extra vak

In het begin was het behoorlijk pionieren. “Het klasje van Emma begon met iets van 11 leerlingen”, vertelt Van Wijk. “Inmiddels zijn dat er 21 leerlingen. Per leerjaar hebben we nu twee klassen. En de school groeit nog steeds door. Het bijzondere van onze school is dat we op ambachtelijk niveau Vrijeschool-onderwijs kunnen bieden. Daarnaast bieden we als extra vak Spaans. Het is een wereldtaal en is makkelijker te leren dan Frans of Duits. Daarnaast hebben we natuurlijk een heleboel kunstvakken. Zoals patisserie, mode, design, houtbewerking en tekenen en schilderen. Door corona is het schooljaar helaas een beetje anders gelopen. Veel keuzevakken gingen niet door en worden ook niet bij het examen betrokken.”

Mooie samenwerkingen

Katendrecht is een geweldige omgeving voor een Vrijeschool, vindt Van Wijk. “Inspirerend, creatief en het is er heel levendig. Er zijn creatieve instellingen gevestigd zoals Circus Rotjeknor en Theater Walhalla waar we mooie samenwerkingen mee hebben. Straks als alles weer gewoon open is, kunnen we onze vleugels nog meer uitslaan. Dat is ook altijd onze insteek geweest.” En Emma? Die gaat volgend jaar havo doen op het Rudolf Steiner College. “Daarna ga ik misschien zelf het onderwijs in”, denkt ze nu. “Maar eerst examen doen.”